Sider

torsdag den 30. januar 2014

Hvad ejede dine aner?

Har du tænkt på hvordan dine forfædre levede og hvad de ejede, og sat det op overfor det du ejer og har i dit hjem?
Jeg har i denne uge tænkt mig at gøre forsøget.

I denne måned er det 177 år siden Karen Jensdatter døde i Hvorup ved Nørresundby. Hun er en af mine tiptipoldemødre på min mors side. Hende og hendes mand¸ Morten Rasmussen, var fæstebønder under Rødslet i en mindre gård i Hvorup by. Efter næsten 30 års ægteskab, døde Karen alt for tidligt i 1837 i en alder af kun 57 år. Efter hendes død, blev der foretaget skifte og ved hjælp af denne meget omhyggelig opgørelse af indboet og løsøren i hendes hjem, får man et indgående kendskab til forholdene hun levede under.

Ved at læse skifteprotokollen, kan man ligefrem se for sig, hvordan skifteforvalteren har gået fra rum til rum, og slavisk har nedskrevet hvad han så. Her er så listen over hvad han så:
  
I dagligstuen
1 fyrretræsbord
2 bænke
1 bilæggerovn
1 skab
2 skåle
1 rok
1 hylde med gardin
Et fast sovested med 1 blå/hvid overdyne, 1 hvid underdyne, 2 puder og 1 lagen
Et fast sovested mere med 1 rød/hvid overdyne, 1 hvid underdyne, 2 hovedpuder og 1 lagen

I ølkammeret
1 rød/hvid overdyne
1 blå/hvid underdyne
2 hovedpuder
1 jyderokke
1 lille bord
1 øltønde

I storstuen
1 langt bord
1 bænk
1 stort klædeskab
1 grønmalet dragkiste med lås og nøgle
                   Indeholdende: 1 kjole, 1 blå kiole, 2 forklæder, 2 ternede 
                   forklæder, 2 røde tørklæder, 2 gamle tørklæder,
                   7 kapper, 1 skjorte, 1 kjole, 1 blåt forklæde, 1 par sko og 
                   1 par træsko

I køkken og bryggers
1 bord
1 fad
1 gryde
5 tallerkner
3 skåle
1 kærne
1 lygte
1 bryggerkedel
1 vandspand
2 stegeso
1 lille skærekniv
2 smørtønder

Paa loftet
6 kornsække
1 gammel kiste
2 hø-leer
1 gammel rok

I stalden og udhusene
1 sort hoppe 10 år
1 rød plag 3 år
1 rødt øg 17 år
1 blakket øg 20 år
1 blakket plag 2 år
1 beslagen vogn med tilbehør til hø og korn
1 vogn
1 plov med tilbehør

2 jerntønder
1 ko 9 år
1 hvidbroget  ko 9 år
1 sort ko 5 år
1 kvie 3 år
4 får
1 vædder
2 forke
2 plovgrebe
2 skovle
1 slibesten
1 foldestol
1 økse
1 hammer
1 hovtang

 Det var ikke lige nips, pyntegenstande og malerier, der dominerede i denne liste.

Jeg skal lige nævne, at der var enkelte flere genstande i skiftet, som jeg ikke var i stand til at tyde. Men det forstyrrer ikke billedet af et hjem hvor der ikke var plads til at skeje ud.

Prøv at holde denne liste op mod en liste over alt dit indbo.





onsdag den 22. januar 2014

Else Marie Jensen (Nielsen) (1864-1924)

Her kommer et lille indlæg om min oldefars søster på min mors side af slægten, Else Marie, som på fredag 23. januar, blev født på en lørdag for 150 år siden. Else Marie blev den sidste ud af 7 børn, som hendes forældre fik der i midten af det 19. århundrede. Det var en spændt periode Else Marie blev født ind i. En uge efter hendes fødsel startede den danske krig mod Preussen og Østrig, som efter et halvt år resulterede i at Danmark mistede Sønderjylland helt op til Kongeåen. Men alt dette lod lille Else Marie sig nok ikke forstyrre af. det var nok også begrænset hvor meget, man i Hvorup, mærkede til denne krig.
Hendes far, Niels Christensen, døde i 1867, da Else Marie kun var 3 år, så reelt har hun heller ikke kendt ham, men med de mange søskende, har hun sikkert haft en herlig barndom alligevel.

Hun blev boende hos sin mor, som hun ganske givet har været en stor støtte, og først da hun var 32 år, i 1896, blev hun gift med Valdemar Jensen, der var landmand fra Nørre Halne ved Vadum. Her i Nørre Halne fik hun efter et år sit første barn, Katrine, og 1½ år senere sit andet, Rebekka.

Derefter har der sikker været en lykkelig og rolig periode i Else Maries liv, selv om det måske nok har været hårdt at klare dagen og vejen i den fattige landsby.
Men lykken varede desværre ikke ved. I 1915 havde hun den store sorg, at miste sin mor, som på dette tidspunkt boede i Øster Halne Enge, sandsynligvis på aftægt hos en af Else Maries søskende.

De flyttede nu til Lindholm, da hendes mand, Valdemar, havde fået et rigtig godt job, som vejmand i Nørresundby og alt tegnede lyst for den lille familie.
Et par måneder senere og kun lidt mere end et år efter sin mors død, skulle hun opleve en sorg så stor, at den var næsten ikke til at bære. Om sommeren 1916, var Valdemar og Rebekka nede ved udløbet af Lindholm å for at bade, og der skete det tragiske, at Rebekke kom ud på for dybt vand, hvor hun ikke kunne holde sig oppe. I sit forsøg på at redde hende, skete der det, at både Valdemar og Rebekka druknede.
Det må absolut have været et meget hårdt slag for Else Marie og Katrine.  I avisartiklen om ulykken nævnes det at Else Marie var svagelig. Det vides ikke lige hvordan hun har klaret sig de næste år og hvad grunden til denne svagelighed var, men det har jo bestemt ikke gjort hendes liv lettere.
I 1921 fik hun den store glæde, at hendes datter, Katrine, blev godt gift med kemiker Jens Østergaard og hun nåede også at få 2 børnebørn inden hun døde, allerede som 60-årig, lige før jul i 1924.

Beklageligvis har jeg ingen billeder af Else Marie.

Se mere om hendes familie HER.

torsdag den 16. januar 2014

Kathrine Pedersen (Nielsen) (1931-2008)


Kathrine 17 år
Kathrine blev født i Hvorup Møllegård 15. januar 1931. Hun tilbragte sine første 9 år i de landlige omgivelser omkring Hvorup Mølle. I begyndelsen af 1940 flyttede familien, kort før 2. Verdenskrigs udbrud, ind til Lindholm på Thistedvej 45. 1½ måned før krigen sluttede i 1945 blev Kathrine konfirmeret i Lindholm Kirke.
Engang i 1947 flyttede en familie Pedersen ind i Thistedvej 29, lidt længere inde af vejen. Og det var jo nok her i lokalsamfundet, deres den ældste søn, Bent, og Kathrine mødte hinanden og som resulterede i, at engang i sensommeren 1950 fandt Kathrine ud af, at hun var gravid. I begyndelsen af februar 1951 blev de gift og en måned senere fødte hun sit og Bents første barn, Flemming.
Kathrine havde i et par år haft arbejde på C W Obels Tobaksfabrik i Aalborg som sortereske. Det var her hun begyndte at ryge, både fordi det var ”meget normalt” og ”smart” på den tid, men også fordi der var let adgang til cigaretterne. Det var en vane, som, på frygtligste vis, kom til at påvirke hende meget senere i livet.
Efter få år fulgte 2 fødsler mere, men, på grund af blodtypers uforenelighed, døde de to piger umiddelbart efter fødslen. Det var noget der tog meget hårdt på Kathrine.
Hun fik arbejde på Standard Sækkefabrikken i Nørre Uttrup, hvor hun blev tillidskvinde, og deltog i mange møder og mæglinger. Hun var også på studietur til EF i Bruxelles. En tur hun talte meget om. Ellers var hun ikke meget for at komme bort fra hjemegnen. De næste 35 år boede de i Lindholm, de flyttede 5 gange i perioden, hver gang til et større og bedre hjem.
Kathrine 76 år
I 1986, hvor Bent var gået på efterløn, og Kathrine var stoppet på arbejdsmarkedet, flyttede de til Hals, hvor de også havde et sommerhus. Dette blev dog solgt da de købte parcelhus. Det var nok mest Bents ønske at bo her, tæt på havnen hvorfra han kunne dyrke fiskeri. Kathrine faldt aldrig rigtig til i Hals. Der var for stille i den lille by og hun fandt aldrig rigtig nogle venner at komme sammen med. Til sidst blev det for meget for hende, hvilket Bent også kunne se, så, i 1995, flyttede de tilbage til Lindholm, denne gang i en ejerlejlighed i Strubjerg. Et stort boligområde, som de havde set opstå i slutningen af 1960’erne og 1970’erne, mens de boede i nærheden. Her kunne Kathrine bedre falde til og hun fik hurtigt en stor bekendtskabskreds.
Kathrine var et hjemmemenneske, som gik meget op i at hjemmet var pænt, rent og præsentabelt.
Hun tillagde sig også mange interesser og færdigheder. Ud over strikning, hækling og syning af tøj til hele familien, tog hun aftenskolekurser og tilegnede sig porcelænsmaling, knipling m.m.
Det kom der mange smukke ting ud af.


Sine sidste 10 år, efter hende og Bent var flyttet tilbage til Lindholm, havde hun det ikke godt. Hendes mange år som storforbruger af cigaretter, begyndte, sammen med astmaen, at tære på hende. Til sidst blev det for meget for hendes krop og hjerte, og hun døde, som 77-årig, svært angrebet af KOL-lunger 23. april 2008.


Læs om hendes mor her
Læs om hendes brylluosdag her


onsdag den 8. januar 2014

Agnes Laurine Nielsen (Klemmensen) (1903-1996)


Agnes blev født 27. maj 1903, som Niels og Katrine Klemmensens 2’det barn, på Tylstrup Nørrehede 15 km nord for Nørresundby. En fattig afkrog langt ude på landet. Da hun blev konfirmeret i efteråret 1917 boede hun stadig her med familien.
Ved folketællingen i november 1925 er hun assistent på Forsøgsstationen i Tylstrup.
Blev hun så husbestyrerinde hos Peder Nielsen i Hvorup?
Hvis så - hvordan det så kom i stand vides ikke.
Var der nogen fjerne familiemæssige relationer?
Hvordan Agnes løb sammen med den dobbelt så gamle Peder, står hen i det uvisse. 
Hun blev i hvert fald gift med Peder Nielsen i slutningen af november 1928 i Ajstrup kirke.
Nøjagtig en måned før brylluppet havde Agnes født tvillingepiger, hvoraf den en var dødfødt. Denne fødsel har højst sandsynligt ført til, at giftermålet med den meget modne mand blev til noget. Nødvendigt af hensyn til omgivelserne?

Men de fik da næsten 30 år sammen og fik 7 børn, hvoraf de 4 blev voksne. Blandt børnene var der 2 sæt tvillinger.

Da hun blev alene ved Peders død i 1957, var hun 54 år, med stort hus, en hjemmeboende dreng på 15 år og en på lærerseminariet i Ranum. Hun klarede sig igennem med et job som opvasker og rengøringskone hos det  ”fine” Konditori Kristine i Aalborg. På arbejdspladsen var de meget glade for hende. Hun kom til tiden og gjorde arbejdet godt og ordentlig.
Det var en stor glæde for hende, at hendes piger, Line og Kathrine, boede meget tæt på med børnebørnene.
Agnes blev meget gammel, men hendes sidste år var præget af demens og Alzheimers sygdom. Datteren Kathrine blev værge for hende fra 19__ til hun døde i sommeren 1996 på plejehjemmet Roden i Gistrup.
Hun blev begravet på Hvorup kirkegård ved siden af sin Peder.