Sider

onsdag den 30. juli 2014

Niels Christian Jensen (1823-1879)

Denne uge er det min farfars morfar der omtales.

Niels Christian blev født midt i februar 1823 på gården Sølvkær i Voer sogn. Han blev dagen efter fødslen hjemmedøbt og blev fremstillet i kirken på skærtorsdag få måneder senere. 11 år senere er familien flyttet til Ørsø i Dronninglund sogn, hvor han også blev konfirmeret i påsken 1837. Efter at have været tjenestekarl nogle steder, bl.a. på Dronninglund Hovedgård, ernærede han sig de følgende mindst 30 år som skrædder.
Da han var næsten 30 år blev han gift med den 10 år yngre Anne Marie fra Dronninglund sogn. I løbet af de næste ca 25 år fik de ikke mindre end 10 børn hvoraf to piger døde i deres første år. Deres første barn fik de dog allerede 3 måneder før de blev gift.
Efter vielsen kom Niels Christian og Anne Marie til at bo i Lille Fælden ved Ørsø i Dronninglund sogn, og her boede de resten af deres liv.
Niels Christian døde lige før jul 1886 og er her angivet som husmand. Han har jo nok både dyrke sin lille jordlod og virket som skrædder. Han blev kun 63 år.


Uddybende spørgsmål, som du gerne må hjælpe med:

  • Hvordan var livet som skrædder? 
  • Er det korrekt, at skrædderen rejste fra gård til gård, boede der, og udførte de opgaver som der nu var, og så rejste videre?
  • Kunne det tænkes, at det var på sådant et besøg, han fik sit første barn, inden han blev gift?
  • Er der en der har et billede af Niels Christian?



Området ved Voer, hvor Niels Christian blev født i Sølvkær

søndag den 27. juli 2014

Sidsel Olesdatter (1833-1905)

Jeg har lige være borte fra pc'en i den forgangne uge, så dette indlæg er noget forsinket. Og så er det vist på tide, at springe over til en tip-oldemor på min fars side af familien igen. Denne uge min farmors mormor.

Sidsel blev i 1833, født ind i en fiskerfamilie på Vendsyssels østkyst i Bangsbostrand (det senere Frederikshavn). Hun var den 8’ende og sidste i familiens store børneflok.
I april 1853 tog Sidsel den lille tur (ca 3 km sydpå) til nabosognet Understed, hvor hun kom i tjeneste på Nørre Knuden. Hun var der 1½ år og vendte så tilbage i november 1854, men allerede nogle få dage senere blev hun sendt noget længere væk for at tjene, nemlig til Raunholt ved Grindsted i Horsens sogn – næsten helt nede ved Limfjorden.
Mens Sidsel tjente her på Raunholt, mødte hun karlen Ole Christian Jensen, der kom fra hendes hjemegn. Hun var fra Bangsbostrand i Flade sogn, mens han var fra nabosognet Lendum.
De fik et godt øje til hinanden og i slutningen af 1856 fik de begge tjeneste i Ørum sogn, han på Nørre Raunstrup, hun i Vester Kraghede og 4 år senere, i 1859, blev de gift.
De flyttede i eget hus på Lemb mark i Hellevad sogn, hvor de boede i 1880 og havde 2 børn og en plejedatter.

Efter at Sidsel blev alene (1886) flyttede hun på aftægt hos sin datter og svigersøn i Pulsen ved Voergård i Voer sogn hvor hun døde 12-11-1905 i en alder af 72 år.

Er der nogen der har et bud på følgende:
  • Hvordan har hun fået et tjenestested så langt væk som Raunholt? Hvordan kom hun dertil - ca 50 km?
  • Kendte hun Ole før de mødtes på Raunholt?
  • Hvad bestod hendes arbejde i som tjenestepige?
  • Hvordan blev hendes bryllup fejret? Hvis det blev det?
  • Får familien penge for at have et plejebarn? Hvordan kommer plejeforholdet i stand?


Bangsbostrandområdet, hvor Sidsel blev født

tirsdag den 15. juli 2014

Ane Marie Nielsdatter (1848-1918)

Jeg fortsætter i denne uge med hustruen til Marcus fra sidste uge. Der er ikke så meget, men det er relevant alligevel.

Ane Marie blev født i foråret 1848 i Sulsted , Hun var den anden i en lille børneflok på 4.
Da hun er i begyndelsen af 20’erne er hun ude at tjene længere nordpå i Kraghede. Her er det, at hun, i 1873,  som 25 år ugift pige ”kommer i ulykke” og føder en dreng. Faderen til barnet, Markus Klemmensen, bliver hun gift med 3 år senere, da de venter sig et barn mere. Igennem de næste mange år på Kraghede, indtil 1891, får de en stor børneflok på 7 i alt.
På et tidspunkt i mellem 1911 og 1916, opgav de den lille ejendom, og flyttede til Nejst Mark, og kort efter lidt længere syd på, på Tylstrup Nørrehede i Ajstrup sogn, hvor deres yngste datter, Martha og hendes mand Søren Nielsen efter deres giftermål flyttede ind hos dem.

Her dør Ane Marie i 1918 kun en måned før hun ville være fyldt 70 år. Hun bliver stedt til hvile på Øster Brønderslev kirkegård.

Hjælp til følgende spørgsmål efterlyses:
  • I kirkebøgerne står der altid om det er et "uægte barn", altså født uden for ægteskab. Det var ikke ualmindelig på denne tid, men hvordan så samfundet på de piger der fik et "uægte barn"? Og var det noget barnet mærkede senere i livet?
  • Der må være fotografier af Ane Marie og hendes mand?
  • Er Nejst Mark og Tylstrup Nørhede det samme sted?
  • Hvordan så hendes dag ud?

tirsdag den 8. juli 2014

Marcus Marcher Clemmensen (1851-1937)

Jeg fortsætter med tip-oldeforældrene. Denne gang min mormors farfar.

Marcus blev født på Kraghede mellem Brønderslev og Tylstrup i efteråret 1851. Da hans far havde været gift en gang tidligere, havde han, ved fødslen en ældre stedbror. Allerede da han var 7 år døde hans far og han har sikkert skulle hjælpe sin mor med at passe landbruget. Det blev sikkert lidt lettere 3½ år senere, da hans mor igen giftede sig. Det ses dog ikke, at han kom ud at tjene omkring konfirmationsalderen, som var normalt på denne tid. Det gjorde han til gengæld da han var 23 år i 1874, hvor han rejste til det nærliggende  Ørum.
Det har nok kun været et års tid han var i Ørum, da han ved sit giftermål i 1876 atter er angivet at bo på Kraghede.
Han blev gift med Ane Marie Nielsen, som tjente på en af nabogårdene, men ellers kom fra Sulsted.

De blev i mange år boende på Kraghede, hvor de levede af deres lille jordlod.
På et tidspunkt i mellem 1911 og 1916, opgav de den lille ejendom, og flyttede til Nejst Mark, og kort efter lidt længere syd på, på Tylstrup Nørrehede i Ajstrup sogn, hvor deres yngste datter, Martha og hendes mand Søren Nielsen efter deres giftermål flyttede ind hos dem.
Efter Ane Maries død  i 1918 overlod Markus husmandsstedet til datteren og svigersønnen, og blev selv boende på aftægt i huset.

Markus blev 85 år før han døde i 1937.

Hjælp meget gerne med disse spørgsmål:

  • Jeg vil meget gerne vide, lige nøjagtig hvilke ejendomme Marcus og familien har beboet på Kraghede og  ved Tylstrup?
  • Hvordan har der set ud i hans hjem?
  • Hvad havde de af indbo?
  • Med den nærliggende Vildmose, har jorden sikkert været af god kvalitet. Kunne de leve godt af ejendommen, eller var den for lille?
  • Hvad foretog de sig om aftenen?
  • Hvor længe kunne Marcus hjælpe datteren og svigersønnen da han var på aftægt?
  • Det kunne være sjovt, hvis der kunne opdrives et eller flere billeder af Marcus (og familie)?

Markus' placering i slægtsdatabasen.

Kraghede-området, hvor Marcus blev født