Sider

lørdag den 3. april 2021

Druknet i Lindholm Å - Jenny Nielsine Rebekka Jensen (1899-1916)

Da Rebekka, som hun bliver kaldt, bliver født på den lille gård Grønslet (jævnet med jorden i 1940 da lufthavnen blev anlagt), der ligger på Østerhalne Hede ved Vadum lidt vest for Nørresundby i det tidlige forår, nemlig 2. Påskedag, 3. april 1899, har hun allerede en 1½ år gammel storesøster. Familien er lige flyttet til Vadum fra Hvorup, hvor hendes storesøster er født. Hun bliver døbt søndag 16. juli i Vadum Kirke. Fadderne er hendes morbror, Morten Nielsen, hendes mors søster Caroline samt en nabo fra Grønslet Mark, August Nørgaard.

Som et lille kuriosum, så er hendes to fætre, Marinus Christian og Marius fra Hvorup, på henholdsvis 20 og 18 år, på hendes fødedato, ombord på dampskibet SS Scotsman ude midt i Atlanterhavet, på vej til at emigrere til Amerika, men det er lille Jenny naturligvis helt ligeglad med. Hun er bare glad for at være født.

I 1913 bliver hun konfirmeret, også i Vadum Kirke, 1. søndag efter påske den 30. marts.

Hendes skolegang er givetvis i den lokale landsbyskole.

På et tidspunkt mellem 1906 og 1911 er hendes mormor Maren Kirstine flyttet ind hos familien. Hun er godt oppe i 80’erne, og kræver sikkert nogen pleje. Hun bliver boende til sin død i 1915.

I begyndelsen af 1916 får hendes far arbejde som vejmand i Lindholm og de flytter fra det lille husmandsbrug ind til Lindholm.

Her finder hun i begyndelsen af sommeren ud af at man kan bade lige i nærheden af hjemmet. Sammen med sin far, går hun ned til Lindholm å’s udmunding. Det er godt nok inde på den nyetablerede Dansk Andels Cementfabriks område, og der er afmærket med ”Adgang forbudt” skilte, men det er der ikke nogen der tager sig af.

Det bliver skæbnen for den lille familie og det medfører en fyldig omtale i Aalborgs aviser, mest i Amtstidende og første artikel allerede samme eftermiddag. Endvidere kommer der i de følgende dage mindre omtaler i de fleste af landets aviser.

Her kommer Aalborg Amtstidendes artikler, inklusiv baderåd, med den originale sprogbrug og stavemåde.

Aalborg Amtstidende Onsdag 26/7 1916

Dobbelt Ulykke - Fader og Datter druknet

Vejmand Valdemar Jensen druknede under forsøget paa at redde sin Datter.

 Ved Lindholms Aas Udløb i Limfjorden er der i Eftermiddags sket den Ulykke, at Vejmand Valdemar Jensen og hans 17-aarige Datter Rebekka er druknede. Pigen var gaaet ud for at bade og var kommet ud i et stort Hul, som fandtes i Nærheden, og hvor hun ikke kunde bunde. Hun raabte om Hjælp, og Faderen, der befandt sig paa Bredden i Nærheden, sprang straks ud med Tøjet paa for at redde hende. Nogle Børn, der løb og legede paa Stranden, saa, at Jensen fik fat i den druknende, men derefter forsvandt de begge. De kom til Syne et par Gange, men blev saa borte. Der blev hurtigt kaldt folk til, og det lykkedes forholdsvis snart at finde Jensen, men da var Døden allerede indtraadt. Endnu ved Redaktionens Slutning har man ikke fundet Liget af Pigen.

Valdemar Jensen er nylig bleven ansat som Vejmand. Tidligere hadde han vistnok boet i Nørhalne. Han efterlader sig en svagelig Hustru og en halvvoksen datter.

------------------------

Aalborg Amtstidende Torsdag 27/7 1916

Badeulykken ved Lindholm  -  Vær Forsigtig

Det er naturligt, at Sindene bliver opskræmte, naar der sker en Ulykke som den ved Lindholm i Gaar. De fleste af os gaar hver Dag i Vandet og lader os kærtegne af de Bølger, der i Gaar stjal to Liv. Hvor er det da muligt at lade være med at tænke paa, at sligt kan ske. Nogle vil maaske spørge hvordan kan det ske? Vi skal da oplyse lidt nærmere om, hvordan det gik til. Den unge Pige var gaaet ud at bade. Hendes Fader var med og gik og soppede i Vandet, paaklædt. Hun spurgte da, hvor langt hun maatte gaa ud, og han svarede, saa langt, at Vandet naar til Bæltestedet. Men da hun kom saa langt, faldt hun i et Hul, en Udgravning, som Muddermaskinen har lavet, da der i Fjor blev taget Fyld til Nørresundby Havn. Hun raabte om Hjælp, og Faderen raabte igen, at hun skulle holde sig oppe et Øjeblik, saa skulde han være der. Og han skyndte sig saa derved, men Resultatet blev altsaa det sørgelige, at begge blev derude. Nogle Børn, der ogsaa gik og soppede, saa det og kom rædselsslagne op til Husene og fortalte det. Man løb straks derned og fik Manden op, men i Stedet for at lade ham ligge paa Strandbredden og søge at faa Vandet ud af Lungerne, bar man ham op til Huset, hvor han boede. Der fandt Redningskorpset og Læge Alsted ham. Bullmotoren blev straks sat i Virksomhed, efter at Vandet var udtømt. Men da det blev oplyst, at det var halvanden Time siden Manden var blevet trukket op, saa var alle Forsøg naturligvis frugtesløse, og man opgav derefter ogsaa efter tyve Minutters Arbejde - Læge Alsted konstaterede, at Døden var indtraadt. Søgningen efter Pigen blev fortsat til i Aftes, da man endelig fandt hende. Baade hun og hendes Fader vil blive begravet i Nørresundby paa Lørdag Klokken halv to.

 

Eftertanke

Udgravningen, som Pigen faldt i, er saa vidt vi ved, ikke afmærket, skønt det strækker sig indenfor "det blanke Vands" Grænse. Dette kan maaske kaldes uforsigtigt og uforsvarligt. Den er det maaske ogsaa. Men enhver der er lidt kendt med Limfjorden vil jo vide, at den ikke blot er lumsk med hensyn til Strøm, men ogsaa paa Grund af Bundforholdene, idet det dybe Vand kommer saa brat. Det er ikke blot ved Udgravningen, at man, når man er kommet i Vand til Bæltestedet, pludselig mærker, at Bunden forsvinder. Vi skal f.Eks. nævne, at paa den ene Side af Cementfabrikkens Bro er der kun et par Fod Vand, medens der paa den anden er indtil en Snes Fod. Og saadan er der langs hele Fjordlinien. Der, hvor Strømløbet skærer sig ind, bliver det meget dybt paa en Gang - Det vidste den forulykkede Pige maaske ikke, Familien har indtil for kort Tid siden boet i Vester Halne, men det ved mange af dem der hver Dag vader ud fra aaben Strand og derfor bør ingen gaa i Vandet uden for Badeanstalten !

Nørresundby og Aalborg er saa vel forsynet med Badeanstalter, at enhver, der vil i Vandet, kan komme det der fra. Hvorfor i Alverden saa sætte Livet i vove af Magelighedshensyn, eller fordi man har den Grille at det er rarere at bade fra Stranden end fra en Anstalt. Det kan ikke siges ofte nok og stærkt nok, at langt de fleste Badeulykker sker, fordi den eller de paagældende har været uforsigtige. Hvorfor kan Mennesker aldrig lære at rette sig efter Advarsler ? - Det Sted paa Stranden, hvorfra den unge Pige i Gaar er gaaet ud, ligger indenfor Cementfabrikkens Omraade, og ved alle Nedgange dertil staar der Skilte med "Adgang forbudt". Man vilde ikke ænse dem, men følge sit eget Hoved, hvis man netop faldt paa at ville i Vandet fra Stranden. Man skulde jo ellers synes, at det er dyre Lærepenge, der maa gives for at faa slaaet fast, at man skal være forsigtig ! - Hvorfor vil Folk da ikke tage ved lære ?

Enhver, der bader et Sted, hvor vedkommende ikke er kendt med Forholdene og ikke som ved en Anstalt har Garanti for, hvordan der er, han maa forme sin Tanke saadan:

I Gaar dig, i Dag mig ! Lyt dog til og lyd vort Raad:    VÆR FORSIGTIG !

Ulk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar