Sider

torsdag den 18. juli 2024

Otto Thomsen (1891-1918)

Otto ca 20 år gammel
Photo: Michael Belis - Find a Grave
Otto bliver født 28. april 1891 i Hvorup lidt nord for Nørresundby i midten af Lars Peters og Laura Johannes kæmpe børneflok. Det er her i den østlige del af sognet, på faderens gård, Rimbakgaard, i Hvorup Enge ved Hjørring Landevej, han vokser op.

I 1905 bliver han konfirmeret i kirken to uger før sin 14-års fødselsdag.

I 1911 kan vi se, at han, som 20-årig, stadig bor hos forældrene og er landarbejder.

I 1912 sker der store omvæltninger for ham. Han siger farvel til familien og gården i Hvorup, tager toget til København og går torsdag den 21. marts ombord på dampskibet ”United States”. To uger efter er han i New York, hvorfra han rejser til Newell i det centrale Iowa, hvor han åbenbart har fået arbejde hos en bekendt, Niels K______.


I den første tid efter hans ankomst, må der have været en ivrig debat, for 10 dage efter hans skib, ”United States” ankom til New York, stødte ”Titanic” ind i et isbjerg og sank med et tab af 1514 menne.skeliv. Det har nok givet stof til eftertanke.

Han bliver dog kun i USA et par år, for det viser sig, at han allerede i 1915 igen tager en tur, med samme skib fra København til USA. Denne gang med afgang fra København, Kristi Himmelfartsdag, torsdag 13. maj, og denne gang er sejlturen en dag hurtigere, men han rejser igen til Newell i Iowa, hvor han nu skal bo hos sin storebror, Thomas.

På et tidspunkt er han flyttet til Minnesota, for i sommeren 1918 bliver han her indkaldt til militæret. Herfra bliver han sendt til 54th Pioneer Infantry Division i Camp Wadsworth, South Carolina og umiddelbart efter til Camp Stuart i Virginia. Kun lidt mere end en uge senere går han ombord på enten ”S/S Duca d’Acosta” eller ”SS Caserta” for at indgå i kampen i Den store Krig (1. Verdenskrig) mod Centralmagterne (Tyskland & Østrig-Ungarn) i Frankrig.

Det tyder ikke på, at han har fået meget uddannelse i kamp og udstyr før han skulle i kamp.

Efter 14 dage på Atlanten landsættes regimentet i Brest på den yderste vestligste spids af Frankrig. I løbet af den næste uge bliver han og regimentet transporteret med tog til Clermont-skoven meget tæt på frontlinjen ved Meuse-Argonne, hvor de ankommer25.september.

Otto's mindekors på 
Meuse-Argonn American Cemetery

Hvad der herefter er sket er lidt uklart. Det står dog klart, at Otto samme dag, sammen med mange sårede og døde, bliver sendt til hospitalet i Lille, tæt på den Belgiske grænse.

Er han selv blevet såret eller er han blevet syg? Det kan tyde på, at han er syg, for kun ti dage efter at have forladt sit regiment dør Otto af lungebetændelse på hospitalet.

Otto bliver begravet på det der bliver til Meuse-Argonn American Cemetery, der har det største antal amerikanske soldater der døde i Europa.

Hans navn er også indhugget i mindemuren i Marselisborg Mindepark i Århus.

 

Så kan man jo tænke – Hvis Otto var blevet i Danmark, var han ikke kommet i krig og ville så havde overlevet.

Min relation til Otto:    Tipoldeforældres barnebarn

                     Peder Mikkelsen / Maren Nielsdatter

Micoline Marie Pedersdatter                Laura Johanne Pedersdatter

Peder Nielsen                                     Otto Thomsen

Katrine Nielsen

Flemming Pedersen

Der skal lyde en stor tak til Per Thomsen, som i Sundsholmeren nr 165, fra Nørresundby/Sundby-Hvorup Lokalhistoriske Forening, har skrevet en artikel om Otto og som jeg har "lånt" en hel del fra.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar