Sider

tirsdag den 8. april 2014

Peder Nielsen (1878-1957)

I denne uge er det min morfar jeg har fundet frem. Han døde da jeg var 6 år, men jeg har dog en go' erindring om ham.

Peder Nielsen ca 18 år 
Da Peder blev født i efteråret 1878 var han åbenbart lidt svag eftersom han blev hjemmedøbt af lærer Hauge Pedersen, under overværelse af forældrene og sin farmor.
Som dreng hjalp Peder med arbejdet på møllen og som ung mand angives han som møllersvend hos sin far. Det bliver så ham der overtager møllen og hjemmet efter forældrene. Hans storbror Niels, der som førstefødt i følge sædvane, skulle overtage hjemmet, var nemlig kommet på seminarium og blev skolelærer i Vejle.

Som et lille kuriosum: I april 1899 var det Peder, der kørte sine 2 brødre Marinus Christian og Marius til banegården i Aalborg da de påbegyndte deres emigration til USA.

Hvad der er skyld i at han ikke bliver gift i den ”normale” giftefærdige alder vides ikke, men i en meget moden alder af 50 år bliver han gift med den halvt så gamle Agnes fra Tylstrup Nørrehede. Hvordan de mødte hinanden vides ikke, men de havde da fået tvillinger en måned før vielsen. Den ene pige var dog død ved fødslen. Senere fik de yderligere 5 børn hvor af en mere døde umiddelbart efter fødslen og en pige døde som 5-årig.

Måske var årsagen til det sene ægteskab, at han hele sit liv havde boet med sine forældre på Hvorup Møllegård. Hans mor var nu lige død og faderen havde nået en alder (80 år) hvor han ikke længere kunne klare gårdens drift og det var ved at være på tide, at Peder overtog ansvaret, og derfor behøvede en hustru.

Det sidste barn, en dreng, fik de, efter de, umiddelbart før 2. Verdenskrigs udbrud, var flyttet fra Hvorup til Lindholm (Peder var på dette tidspunkt 63 år). Her havde Peder fået arbejde på DAC. Der var åbenbart optimisme for Peder havde, for næsten udelukkende lånte penge, købt et hus i to etager på Thistedvej 45, næsten lige over for DAC. Her havde de selv overetagen, mens stueetagen var udlejet.
Peder forblev på DAC indtil han blev pensioneret lige efter krigen

Han døde fredeligt i sit hjem i 1957 som 79-årig og blev begravet i familiegravstedet i sin fødeby Hvorup.

Spørgsmål jeg meget gerne vil have hjælp til:
  • Hvorfor trak det så længe ud for ham at blive gift?
  • Hvorfor flyttede Peder med familien ind til Lindholm? Var landbruget ikke rentabel?
  • Havde Peder ikke lyst til at emigrere ligesom sine to brødre?
  • Hvor, hvornår og hvordan mødte han Agnes fra Tylstrup, som han blev gift med?
  • Hvordan havde Peder det med skolen?
  • Hvordan var familiens live under krigen?



Ingen kommentarer:

Send en kommentar