Sider

tirsdag den 9. september 2014

Elisabeth Kaiser (1838-1912)

Nu er der gået en hel måned siden jeg sidst lagde et indlæg her på bloggen. Jeg har været involveret i så mange ting, at jeg ikke lige har kunnet overkomme det, men nu vil jeg råde bod på det og bringe det up to date. Og det bliver med en af de mere eksotiske personer blandt mine aner - nemlig Elisabeth Kaiser, min farfars farmor. Jeg har ganske kort skrevet om hende før.

Elisabeth 1 år før sin død
Elisabeth blev født i marts 1838 i en lille landsby, Ottrau i Kassel området i Hessen (Kurhessen) langt nede i Tyskland.
Kender intet til hendes liv før hun rejser til Danmark i 1857.
I hendes rejsepas, der er udstedt af det Kurfürstliche Landrathsamt 3. april 1857, er et meget omhyggeligt signalement af hendes fysiske fremtræden. Af denne fremgår blandt andet, at hun var en meget lille kvinde på kun 147 cm, havde blondt hår, lille næse, gode tænder, rundt hovedform, sund farve og i det hele taget var lille af statur. Af stemplerne på rejsepassets bagside fremgår også at rejsen har taget omkring 1½ uge og at hun rejste via København, hvor hun overnattede en enkelt nat.
Hvad der fik hende til at rejse 850 km nordpå, væk fra sin hjemegn, og hvorfor hun besluttede sig til at rejse til Ulsted i Vendsyssel, står hen i det uvisse. Var herremanden på Rottrup tysker, eller af tysk afstamning? En søgning i folketællingen 1860 viser, at der i Nordjylland bor op mod 100 tyskere født i Kurhessen. Mon de havde kontakt med hinanden?
Det har måske ikke været hendes hensigt at blive i Danmark, for hendes rejsepas, tillader hende også returrejsen til hjemmet i Tyskland.
Sikkert er det dog, at hun 15. april 1857 ankom til og blev ansat som tjenestepige på den forholdsvis nyrestaurerede herregård Rottrup lige nord for Ulsted.
Hvordan har hun klaret sig i et fremmed land? Hvordan faldt hun ind i lokalsamfundet? Hvad med sproget? Venner? Kontakt til sin familie i Tyskland?
Der er noget der tyder på, at det faktisk gik meget godt, for allerede efter kun 2 år bliver hun gift med Jacob Christian Pedersen fra Bolle ved Dronninglund. Hvor mon de er løbet ind i hinanden? De nygifte flytter ind hos hans mor i Bolle. Moderen er et par år i forvejen blevet enke og ernærede sig som væver.
De får deres første barn 1½ år efter vielsen og der kommer yderligere 4 indtil 1870.
I den tid flyttede de noget rundt. Efter at have boet 5 år hos hans mor, flyttede de til Pulshusene i Voer sogn som indsiddere  (De er angivet som flyttet i foråret 1864, men der står også at de først bor der rigtig hen på efteråret. Hvad betyder det lige?).
Allerede året efter flytter de længere væk – til Klarup syd for Limfjorden, som tjenestefolk under Klarupgård.
To år senere, og efter fødslen af Jacob Christian Pedersen (den yngre), flytter de til Restrup, hvor han bliver møllerkarl. Atter går der et par år i Restrup, så flytter de tilbage til Bolleskov i Dronninglund, hvor de bliver husfolk, måske igen hos hans mor. Her får de i 1870 det sidste barn, men ganske få måneder efter denne fødsel bliver Elisabeth enke som 32-årig med 4 levende børn, da Jacob dør ved et uheld under et julegilde.
Hvordan Elisabeth klarer sig igennem de næste år er uvist, men efter 7 år som enke gifter hun sig igen. Denne gang med (naboen) den 45-årige Ole Christian Christiansen. Samme år, 1878, får de en søn.
Ifølge folketællingerne bliver de boende i Bolleskov i hvert fald i resten af hans levetid (til 1905). Har dog ikke kunnet finde hende i folketællingerne 1901, 1906 & 1911.

Elisabeth dør som 74-årig i sommeren 1912 i Østerled ikke langt fra Bolleskov.


Yderligere spørgsmål, jeg gerne vil have opklaret:
  • Hvem er efterkommerne efter hendes søskende op til nutiden?
  • Jeg mangler anerne til hendes mor?
  • Er der andre af Elisabeths tyske familie der emigrerede fra Hessen området?
  • Vil meget gerne i kontakt med nulevende efterkommere af familien?
  • Hvordan var livet og livsbetingelserne i Ottrau området?


Ingen kommentarer:

Send en kommentar