Sider

tirsdag den 21. marts 2023

Ane Dams Gade - Anne Pedersdatter Dam (1828-1892)

 En stille pige bliver 195 år i dag.

Anne (oftest nævnt som Ane Dam) blev født i marts 1828 i Nørresundby og hun kom til at bo ugift der hele sit liv. Hun forblev i hjemmet hos sine forældre indtil de døde. Hendes mor døde allerede da hun kun var 12 år i 1840.

I 1870, et år før hendes far døde, angives det at være i Rådstuestræde. Næste gang hun registreres er hun gårdejer i Brogade 5 nede ved havnen, hvor hun også bor ved sin død.

Hun lod mindre end en måned før sin død i 1892, oprette et legat, til ære for hendes forældre, med en formue på 3.000 kr, ”Peder Dam og hustru Rebekka Nielsdatters legat”, der kunne uddeles til ældre piger eller enker af middelstanden i Nørresundby. Endvidere skulle der årligt af renterne, anvendes 10 kr til vedligeholdelse af hendes og hendes forældres gravsteder.


I Nørresundby er Ane Dams Gade, der er en sidegade til Østergade op mod Skanseparken, opkaldt efter hende.

Hun døde af kræft i svælget et par måneder efter hendes 64 års fødselsdag i 1892. Hun er begravet på Nørresundby kirkegård, hvor hendes sten stadig er bevaret.

NB: Den meget kendte forfatter og historiker Chr. Petresch-Christensen skriver i sit store værk om Nørresundbys Historie: ”Fra mine Barneaar husker jeg saa tydeligt Frk.Dam, som hun sad ved sit Vindu og nikkede venligt til de mange forbipasserende, som hilste paa hende, og der var gammeldags hyggeligt inde i hendes pyntelige Stuer, der var præget af Smagen af Christian VIII’s Dage; hun selv svarede til Hjemmet, hyggelig og gæstfri som hun var mod store og smaa; hun havde sikkert kun Venner”

Ingen kommentarer:

Send en kommentar