Sider

lørdag den 12. august 2023

Christen Pedersen (Kusk) (1783-1835)

I dag er det 240 år siden at Christen blev født. Derfor et lille skriv om hans relativ korte liv.

Christen er født i sensommeren 1783 på Glimmengård i Hvorup. Han bliver den første af en børneflok på syv. Christen begynder ganske sikkert at hjælpe på gården i en meget ung alder. 

Christen er min tip2oldefar på min mors side af slægtstræet.

Glimmengård er en fæstegård under Rødslet, som ligger ca 300m nordvest for Hvorup Kirke.

 

Glimmengård i Hvorup

Som otte årig bliver han optaget i lægdsrullen, hvor han kan forvente at blive til han bliver 45 år. Han bliver da også indkaldt som soldat i 3. Jyske Regiment i 1804. Han slipper dog forholdsvis let, for hans far, der er midt i 60-erne søger om at få ham fritaget til at hjælpe på gården og han bliver ”dimitteret til faderens hjælp”. Han bliver altså fritaget fordi han skal hjælpe med at drive gården. Ved denne lejlighed bliver hans højde målt til 159 cm, hvilket måske er meget normalt for en mand på denne tid.

I 1805 får Christen en datter med Johanne Christensdatter, der er fra Torpet ved Vadum, men som bor hos Bertel Skrædders enke i Hvorup.

I februar 1809 dør hans far og han overtager Glimmengård og dermed også pligterne til Rødslet. Han skal blandt andet stille heste og vogn til rådighed, samt køre med herskabet. Han bliver derfor, ligesom sin far , i lokalområdet, kaldt Kusk (Kudsk) – Christen Kusk.

I september 1813 bliver han gift i Hvorup kirke med Karen Nielsdatter fra nærliggende Nørre Uttrup. I løbet af de næste 13 år får de en pige og fire drenge. Pigen, Maren Margrethe, er ”krøbling og vanvittig”, så det har givet krævet ekstra arbejde og opmærksomhed og med det hårde liv på gården slider det på dem. Især nok på Karen, som dør, kun 43 år gammel, i sommeren 1829.

Christen gifter sig hurtigt igen. Allerede små fem måneder senere, i november samme år, gifter han sig med Maren Larsdatter fra Lindholm, men som oprindelig kommer fra Klim i Han Herred.

De får en dreng og en pige, men de dør begge før toårsalderen og før Christen dør i april 1835.  Da er han kun 51 år.

Ved skiftet efter Christen, vælger Maren at forblive i fæstet, selv om der er gæld for mindst 120 Rdl. samt en ikke opgjort erstatning for ”brøstfæld” på bygninger, besætning og inventar. Værdien af Christens og Marens indbo er kun på 112 Rdl.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar